FAQ

U kojim poštanskim uredima je dostupna prodaja?

Usluga je dostupna u 54 poštanska ureda diljem Republike Hrvatske. Popis poslovnica možete vidjeti ovdje.

Koje kriptovalute mogu kupiti odnosno prodati u poštanskom uredu?

Trenutno za gotovinu u poštanskim uredima možete prodati Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Stellar (XLM) i EOS, USDC, Tether USDT, Bitcoin Cash (BCH), DAI.

Koji je proces prodaje kriptovaluta u poštanskom uredu?

Dolaskom na šalter poštanskog ureda potrebno je zatražiti uslugu otkupa kriptovaluta. Tamo ćete predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu i e-mail adresu i reći djelatniku Hrvatske pošte iznos kriptovalute (ili kunski iznos) koju želite razmijeniti. Nakon toga će Vam djelatnik izdati kupon s adresom na koju ćete iz svog kriptovalutnog novčanika poslati kriptovalutu. E-mailom ćete dobiti obavijest kad je transakcija uspješno provedena, a Vaša gotovina spremna za preuzimanje.

Nakon što je transakcija uspješno poslana, možete se vratiti u poštanski ured i s istim kuponom i identifikacijskim dokumentom podići svoju gotovinu. Ovisno o kriptovaluti koju koristite, cijeli proces može trajati do pola sata, ali je obično gotov unutar nekoliko minuta.

Koji je proces kupovine kriptovaluta u poštanskom uredu?

Klijent na šalteru poštanskog ureda komunicira željeni iznos kriptovalute ili kunski iznos te valutu. Uplaćuje djelatniku gotovinski iznos te dobiva Kupon na kojem se nalaze detaljne upute za preuzimanje željene kriptovalute. Na Kuponu piše prvi dio koda, a na mail adresu će primiti drugi dio koda. Oba koda mora unijeti na web adresu EC-a te tako inicirati slanje kriptovalute na vlastiti mobilni novčanik. Klijentu su dostupni kontakti EC-ove podrške korisnicima koje može koristiti za pomoć oko ovog procesa.

Je li ova usluga anonimna?

Nije. Na šalteru ćete morati predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Postoje li limiti na iznos prodaje u poslovnici pošte?

Unutar 24 sata možete prodati kriptovalute u ukupnom iznosu od 14.999,99 kn.

Mogu li u poštanskom uredu primiti EUR ili neku drugu valutu umjesto HRK?

Ne, moguće je isplatiti isključivo kune (HRK).

Kako je to riješeno porezno?

Na šalteru poštanskog ureda ćete dobiti gotovinu i na Vama je da sva svoja gotovinska primanja sami prijavljujete nadležnoj Poreznoj upravi prema trenutno važećim pravilima koja možete proučiti na sljedećim linkovima:

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19570

https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590

Preporučujemo da se za informacije o uplati poreza savjetujete s kvalificiranim računovođom, poreznim savjetnikom ili izravno u nadležnoj Poreznoj upravi.

Koliko vremena imam za slanje kriptovaluta na navedenu adresu nakon što na šalteru dobijem kupon?

Transakcija mora biti vidljiva na mreži unutar 15 minuta.

Mogu li slati kriptovalute sa svog računa na nekoj burzi kriptovaluta?

Ne. Molimo Vas da koristite isključivo osobne kriptovalutne novčanike, idealno na svom mobitelu. Burze i slični servisi transakciju ne šalju odmah, a nekad ni ne šalju točan iznos (imaju izlazne naknade). Ako transakcija ne bude vidljiva na mreži u roku od 15 minuta, morat ćete kontaktirati Electrocoin za povrat sredstava jednom kad se transakcija pojavi.

Što ako pošaljem premalo ili previše kriptovalute u odnosu na iznos na kuponu?

Ako pošaljete manje od iznosa na kuponu, transakcija će automatski biti prilagođena stvarno poslanom iznosu i jednostavno će Vam biti isplaćen manji kunski iznos. Ako pošaljete previše, bit će Vam isplaćen kunski protuiznos koji ste originalno i zatražili, a višak kriptovalute će Vam biti vraćen na kriptovalutnu adresu po Vašem izboru. Morat ćete kontaktirati Electrocoin službu za korisnike da biste nam javili povratnu adresu.

Preporučujemo da koristite mobilni kriptovalutni novčanik i skenirate QR kod na kuponu, čime ćete osigurati da su svi iznosi točni, a transakcija poslana u roku.

Kome se mogu javiti u slučaju problema ili pitanja oko transakcije?

Možete se javiti Electrocoin službi za korisnike:

E-mail: info@bitcoin-mjenjacnica.hr

SMS, Viber, WhatsApp, Telegram: +385 91 981 2643 (samo poruke)

Skype: bitcoin-mjenjacnica